Vennesla

Vennesla kommune ligger i Agder fylke på Sørlandet. Kommunen grenser til Kristiansand i sør og øst, Iveland i nordøst, Birkenes i øst og Evje og Hornnes i nord. Vennesla er kjent for sin naturskjønne beliggenhet langs elven Otra og er et populært område for friluftsliv og rekreasjon.

Vennesla kommune har en befolkning på ca 15 600 innbyggere. Kommunen dekker et areal på cirka 384 kvadratkilometer. Vennesla sentrum er det viktigste knutepunktet i kommunen og har vært gjennom betydelig utvikling og modernisering, blant annet med et prisbelønt bibliotek- og kulturhusbygg. Kommunen har en sterk lokal identitet og er kjent for sitt rike kulturliv og aktive lokalsamfunn. Venneslas kommunelogo er en moderne og forenklet utgave av kommunevåpenet. Logoen symboliserer kommunens tradisjonelt sterke tilknytning til skog- og treindustri.

Våre Hjelp som hjelper-tjenester
Venneslahjelpa
ble åpnet i januar 2024. Det er kommunens tilbud for innbyggere med utfordringer innen psykisk helse og rus. Venneslahjelpa består av Avdeling rus, psykisk helse og habilitering, Enhet for Barn og familie, og Koordinerende enhet.

Vi har telefontid mandag, onsdag og fredag. Innbyggere som ringer blir lyttet til og får råd og veiledning ved behov. Vi ønsker å fremme en dialog med innbyggeren i samtalen og prøver å minimere formell kartlegging. Det er også mulig å ta kontakt via e-skjema eller e-post.

Hvordan har vi implementert Hjelp som hjelper-prinsippene i vår kommune
Venneslahjelpa bygger på en forståelse av menneskers livsutfordringer som tar hensyn til både deres individuelle situasjon og omgivelser.

Venneslahjelpa fokuserer på individets egne opplevelser og ressurser, i tillegg til de ressursene og tilbudene som finnes i lokalsamfunnet. Tilnærmingen legger vekt på en helhetlig forståelse av mental helse.

Vi har et tverrfaglig fora som gjennomgår henvendelser som kommer inn til Venneslahjelpa. Vi opplever at det bidrar til at vi ser sakene mer i helhet og at vi i større grad kan bidra med kompetanse og ressurser på tvers av enheter. Det er en styrke at fordelingsteamet i Venneslahjelpa består av representant fra Koordinerende og helsefremmende enhet, NAV, Livsmestring og barn og familie.

Hvordan jobber vi med systematiske tilbakemeldinger
Vi jobber aktivt med implementeringen av Feedback Informerte Tjenester (FIT). Enhet for Barn og familie er i startfasen av implementeringen og får veiledning og støtte fra ressurspersoner i Enhet for Livsmestring som har jobbet med FIT siden 2022. Vi har månedlige møter med FIT-ressursgruppen for å sjekke inn og planlegge veien videre. Vi har ukentlige FIT-veiledninger og fagmøte hver onsdag der vi tematiserer forskjellige aspekter ved FIT.

I Enhet for Livsmestring er vi i gang med vår andre runde med individuelle FIT-utviklingssamtaler sammen med avdelingsleder og kommunepsykolog. Her sjekker vi inn med den ansatte og drøfter utviklingen som terapeut, og prøver å identifisere områder som bør trenes på.

Vi har nettopp hatt vår første FIT-konferanse for hele Venneslahjelpa med erfaringsutveksling og FIT-veiledning.

Det jobbes og med å etablere et FIT-nettverk i Agder for kommuner som har eller holder på å implementere FIT der Vennesla er en av pådriverne for nettverket.

Dette er vi spesielt stolte av
I overgangen til Venneslahjelpa har vi forenklet saksbehandlingsprosessen og vi benytter oss av vedtak i mye mindre grad enn tidligere. Dette gjør at vi unngår kø til kartleggingssamtaler og ventetiden på tjenester er i mange tilfeller redusert fra 3 måneder til 1-2 uker. Nå jobber vi på en helt annen måte slik at forløpene er mer målrettet og kortere, vi har enkelt forklart fokus på hjelp som hjelper. Ved utgangen av 2024 var det 23% færre med aktive tjenester sammenliknet med tidligere år. Dette kombinert med økt antall personer inn i tjenestene er en god indikasjon på at vi klarer å hjelpe flere med samme ressurser som før og at vi i større grad gir hjelp som hjelper.

Før oppstart av Venneslahjelpa var over 50% av henvendelsene henvisninger fra fastlegene. Nå ser vi derimot at langt flere tar ansvar i eget liv og tar kontakt selv. Tall fra 2024 viser at nærmere 80% av henvendelsene kom fra innbygger selv, inkludert pårørende til barn.

Både administrasjonen og politikerne i kommunen (Levekår) er svært positive til måten vi jobber på og erfaringene vi har gjort oss så langt.

En helt avgjørende faktor i disse endringene har vært implementeringen av FIT og et kontinuerlig fokus på å utvikle kompetanse og bruk av dette.

I tillegg til at de ansatte har gjort en fantastisk jobb i omstillingen, har vi fått til en fast struktur som tidligere beskrevet.

Kontaktinformasjon

Venneslahjelpa telefon: 982 93700

Jarle Hammen, Avdelingsleder
Telefon: 982 299716
Epost: Jarle.hammen@vennesla.kommune.no