Trondheim

Med sine 216 518 innbyggere er Trondheim Norges tredje største folkerike kommune og ligger i Trøndelag fylke.

Våre Hjelp som hjelper tjenester

Trondheim er delt inn i fire administrative bydeler, og disse bydelene heter Midtbyen, Østbyen, Lerkendal og Heimdal.

I 2022 ble det i hver bydel opprettet en lavterskel psykisk helsetjeneste for barn, ungdom og familier, som etterhvert fikk navnet Trondheimshjelpa, Psykisk helse og Familiearbeid. Tjenesten har blitt utviklet i tett samarbeid med psykologspesialist Birgit Valla i perioden 2022-2024.

Hvordan har vi implementert Hjelp som hjelper-prinsippene i vår kommune

Trondheimshjelpa er et lavterskeltilbud til barn, unge i aldersgruppen 0-18 år og deres familier. Det er et gratis hjelpetilbud og det er ingen krav til henvisning. Trondheimshjelpa i de fire bydelene har hver sin mottakstelefon som innbyggerne kan ta direkte kontakt med tjenesten på. Videre har tjenesten fokus på lette til moderate vansker, og kan tilby varierte typer samtaler, kurs/grupper, nettverksarbeid og terapeutiske tilnærminger tilpasset den enkeltes vanskelighetsgrad. I tillegg har Trondheimshjelpa et tett samarbeid med barnehager, skoler og andre rundt barnet og familien.

Trondheimshjelpa arbeider ut ifra en humanistisk tankegang og grunnleggende tro på menneskers ressurser, noe som innebærer at de ansatte i tjenesten alltid begynner med å lytte empatisk til den subjektive opplevelsen til den det gjelder. 

Andre sentrale mål i vår psykiske helsetjeneste er:

  1. At vår psykisk helse og familiearbeid skal gi hjelp som hjelper

  2. At vi bidrar til å skape en helhet og sammenheng i kommunens psykiske helsetilbud

  3. At vi driver en tillitsbasert og samskapt ledelse og styring

  4. At barn, unge og deres foreldre skal få være medskapere av tjenesten.

Hvordan jobber vi med systematiske tilbakemeldinger

Trondheimshjelpa i alle fire bydelene har implementert tilbakemeldingsverktøyet Feedback Informerte Tjenester (FIT), nettopp for å bedre sikre at hjelpen vi gir faktisk fungerer. Hvis det er noe som ikke fungerer ut ifra tilbakemeldingene fra de som oppsøker hjelp, så gjør vi endringer.

Dette er vi spesielt stolte av

I Trondheimshjelpa er vi spesielt stolte over å ha fått til å etablere fire Trondheimshjelp-avdelinger med felles verdigrunnlag, mål og arbeidsflyt, samtidig som den enkelte avdeling/tjeneste har egne tilpasninger i forhold til innbyggernes behov i sin bydel.

Vi har siden 2022 skapt en dreining bort fra unødvendig byråkrati og ventetid, til rask psykisk helsehjelp og med barnet og familien som “ekspertene” i sine egne liv. Vi har også satt systematisk opplæring og veiledning for ansatte i årshjul for å vedlikeholde kompetanse og kvalitet i vårt arbeid.

Kontaktinformasjon

Ønsker du å vite mer om våre fire Trondheimshjelpa-avdelinger, ta gjerne kontakt med oss direkte. Kontaktinformasjonen hos den enkelte Trondheimshjelpa-avdeling, finner du på vår hjemmeside; Trondheimshjelpa - Trondheim kommune