Stange

Norges grønne lunge
Stange er et eldorado for natur- og friluftsinteresserte og her er du omgitt av grønne omgivelser som gir deg pusterom. Den grønne livsstilen du finner i Stange er i verdensklasse. I 2024 hadde Stange kommune litt over 21 000 innbyggere. Stange kommune er en av landets største jordbrukskommuner. Her finner du noen av Norges største og mest historisk kjente gårder. I en tid hvor urbanisering er et av samfunnets tydeligste trekk, er beliggenheten til Stange kommune veldig sentral – en grønn lunge i et urbaniserende område. Her kan du komme deg til Oslo på litt over en time og til Hamar på ti minutter. 
Det handler om   p u s t e r o m   - å gi folk rom til å være tro mot seg selv og nok plass for å strekke seg mot målene sine.


Vår Hjelp som hjelper-tjeneste
Stangehjelpa
er en gratis tjeneste for familiehjelp, psykisk helse og rus i Stange kommune. Stangehjelpa startet i 2010 med Familiehjelpa, og fra 2015 har vi tilbudt tjenester til alle fra 0 år til så lenge man lever. Vi jobber med alle slags utfordringer innen psykisk helse og rus, av alle grader, i tillegg til PP-tjenester. I 2023 ble vi en virksomhet med to avdelinger. Avdeling for voksne med tre team; Helsefremmende team som jobber med kurs, grupper og kortvarige samtaletilbud, Team Aktivitet og livsmestring som jobber med mer langvarige og sammensatte utfordringer i livet i tillegg til rus/avhengighet og hjelp til eldre. Aktivitetshuset Meierigården gir tilbud om sosialt samvær, ulike aktiviteter, trening, turer og kulturelle opplevelser. Psykologisk pedagogisk avdeling har også tre team; Team psykisk helse barn og unge, Småbarns team og PP-tjeneste. Team barn og unge og småbarns teamet tilbyr råd og veiledning til ungdom, barn og foreldre, kurs og har et skolefraværstilbud, Småbarns team jobber med råd, veiledning og undervisning til foreldre og for personalet i barnehagene, i tillegg til foredrag på foreldremøter. PP-tjenesten har spesialpedagogisk hjelp, individuelt tilrettelagt opplæring, tidlig eller utsatt skolestart, fritak fra opplæringsplikten som sine arbeidsområder. Stange PPT hjelper skoler og barnehager med å tilrettelegge for at barn, elever og voksne med behov for tilrettelegging får et inkluderende og likeverdig tilbud. 

Folk kan direkte ta kontakt med Stangehjelpa ved å ringe, henvende seg hos oss eller sende en e-post om et ønske å bli kontaktet. Hvis man føler at det blir vanskelig å ta kontakt selv kan man be andre gjøre det. Vi får også henvendelser fra fastleger og ulike samarbeidspartnere.

Vi har per i dag to lokaliteter. Avdeling for voksne holder til i Doktor Thorshaugs veg 25 og PPA ligger i rådhuset i Storgata 45. Vi har egen hjemmeside: Stangehjelpa - Stange kommune. Lokalene våre er innredet i samarbeid med innbyggerne slik at det skal oppleves trygt og godt å komme inn til våre lokaler. Våre medarbeidere skal møte folk med hjerteholdning når du kommer til oss.

Tjenesten vår er lett tilgjengelig for alle innbyggerne i kommunen siden alle kan ta kontakt med oss selv, det er en telefon inn til hele tjenesten. Telefonen er åpent i hverdager fra kl 9 til 15 (stengt pga lunsj kl 11-11.45). Vi har åpent i hverdager kl 8 til 15.30. Vi er stengt på helg og helligdager. Tjenesten er for alle uavhengig av utfordringer eller graden av disse. Vi prøver å finne sammen et tilbud for alle. Kontakt med oss er basert på frivillighet og eget engasjement for å få til en endring. Varigheten av tilbudet varierer. 

Vi har tjenester både uten og med vedtak. Likevel er inngangen til vår tjeneste lik for alle. Man får noen samtaler først hvor man sammen snakker om situasjonen, ønsker og behovet for samarbeidet. Hvis det er behov for vedtak så kobles forvaltningsenheten på. Det er de som skriver vedtaket.

Hvordan har vi implementert Hjelp som hjelper-prinsippene i vår kommune
Ambisjonen vår er å være en anerkjent tjeneste for verdibasert, relasjonsorientert arbeid innen: 

  • Familiehjelp 

  • Rus og psykisk helse 

  • Pedagogisk psykologisk rådgivningstjeneste 

hvor hvert enkelt menneske skal oppleve å få «Hjelp som hjelper». 

Hovedmålene våre er:

  1. Å gi Hjelp som hjelper: Tilby hjelp som bidrar til at mennesker skal oppnå det de tenker er viktig for å få det bedre og for å oppnå en bedre hverdag. 

  2. Lett tilgjengelig hjelp: Sørge for at alle har rask og enkel tilgang til de tjenesten de trenger. 

  3. Involvere og inkludere innbyggerne: Gi støtte og hjelp som tar utgangspunkt i hva som er viktig for den enkelte. Skape gode menneskemøter slik at folk opplever seg forstått og respektert. 

  4. Skape innovative løsninger: Sammen med innbyggerne «tenke utenfor boksen» og lytte til tilbakemeldinger og tilpasse tjenestene for å imøtekomme faktiske behov.  

Strategi for å oppnå dette er:

Hva: 

  1. Tillitsbasert ledelse: Skape et arbeidsmiljø preget av tillit, åpenhet og trygghet. Oppmuntre til trygg ytringskultur og respekt. 

  2. Godt arbeidsmiljø: Bygge et trygt og inkluderende arbeidsmiljø hvor ansatte føler seg verdsatt, opplever mestring, læring og utvikling.  

  3. Fleksibilitet og tilgjengelighet: Sørge for lett tilgjengelig og rask hjelp. Tilpasse hjelpen etter innbyggerens behov. 

Hvordan: 

  1. FIT og tilbakemeldingskultur: En lærende og innovativ organisasjon som utvikler tjenestene med utgangspunkt i innbyggernes tilbakemeldinger og behov.  

  2. 7 gode vaner: Prinsipper for personlig og profesjonell utvikling og hjelp til god samhandling 

  3. Relasjonskompetanse: Høy kompetanse med fokus på å forstå menneskers behov. 

  4. Målrettet bevisst trening: Fokus på kompetanseheving og utvikling av alle ansatte og ledere. 

  5. Ansatte og ledere: Kjenner og jobber ut fra «Stangehjelpahuset» (ambisjon, visjon, målene, strategi og det faglige fundamentet)

Det faglige fundamentet i tjenesten er følgende: 

VERDIER: Tro på folk, likeverd, mot 

SPØRSMÅL: Hva er viktig for deg? Hva har skjedd med deg? 

Menneskesentrert (humanistisk, holistisk) tilnærming til folks liv og utfordringer.  

Hvordan jobber vi med systematiske tilbakemeldinger
Vi bruker systematiske tilbakemeldinger i vår tjeneste på tre ulike måter. Det ene handler om direkte kontakt med innbyggerne. Der bruker vi Feedback Informerte Tjenester (FIT) i samarbeidet mellom innbyggeren og hjelperen. Den andre måten er å bruke tilbakemeldinger slik at hver og en ansatt kan utvikle seg ut fra disse. Den tredje måten er å bruke tilbakemeldinger på systemnivå, for eksempel til utvikling av tilbudet.

Ansatte hos oss har ulike fartstider på bruken av FIT og vi er i en kontinuerlig opplæring og oppfriskning. Vi har veiledning basert på FIT; både gruppe og individuelle veiledninger for ansatte. (per i dag har ikke PPT kommet i gang med dette, men alle som jobber med familier, psykisk helse og rus er med)

Dette er vi spesielt stolte av
Vi har vært en foregangstjeneste for Hjelp som hjelper-tjenester. Vi er stolte av grunnmuren som ble bygd i Stange for å tilby tjenester slik at innbyggerne kan selv ta kontakt og hvor folks egne tanker om deres utfordringer i livet er grunnlaget for utviklingen av hjelpa; Hva er viktig for deg? Hva har skjedd med deg? Vi er en verdibasert tjeneste og har verdiene godt implementert hos alle ansatte. Vi utvikler tjenesten ut fra tilbakemeldinger fra innbyggerne og behovet de har. Vi er opptatt av å bruke tilbakemeldinger (FIT) i samarbeidet og ønsker å vite om hjelpa hjelper. Vi har fokus på det sosiale og relasjonelle perspektivet og på nettverk, tilhørighet og deltagelse.

Visjonen vår er: 

«Stangehjelpa – sammen skaper vi endring, mening og fellesskap» 

 Kontaktinformasjon:
stangehjelpa@stange.kommune.no