Skien
Skien er en by, kommune og fylkets hovedstad i Telemark. Byen er landets 11 største by og en av Norges eldste byer. Det bor nærmere 57 000 mennesker her. Skien grenser i nord til Midt-Telemark og Kongsberg, i øst til Siljan, i sør til Porsgrunn og Bamble, og i vest til Drangedal og Nome. Skien er en del av Grenlandskommunene. Byen er kjent som fødebyen til dramatikeren Henrik Ibsen, som ofte henter motiver fra Skien i sin diktning, og kommunen bruker mye ressurser på å forvalte og formidle kunstnerens liv og verker. Polfareren Hjalmar Johansen var også fra Skien, og han var med på å stifte Idrætsforeningen Odd som er Norges eldste eksisterende fotballklubb.
Våre Hjelp som hjelper-tjenester
Psykisk helse og livsmestring holder til midt i Skien sentrum. Store deler av tilbudet er organisert som et lavterskel tilbud der innbyggerne selv kan ta kontakt hver dag mellom kl 10 og 14. Lavterskeltilbudet er samlet i et lokale. Se mer om vårt tilbud på vår nettside
Psykisk helse og livsmestring - Skien kommune
Hjelpen gis ut i fra et humanistisk, sosialt og kontekstuelt perspektiv, og dreies mot endringsarbeid fremfor støtte og vedlikehold.
Vi er opptatt av å forstå mennesket i sin kontekst. Dette innebærer at vi som psykiske helsearbeidere er klar over begrensningene ved individorienterte psykiatriske oppfatninger av psykiske helseproblemer, og den enkelte metodes begrensning. Det å erfare lidelse og strev er alltid mye mer enn lidelsen i seg selv. Det er å leve med lidelse som et helt menneske i en sosial verden. Dette innebærer en forståelse av at
Psykisk helseplager har sammenheng med livshendelser
Det er klare sammenhenger mellom psykiske helseplager og sosiale forhold knyttet til arbeid, sosial rolle, økonomi og levekår
Vi som jobber her har ulike profesjoner, og ulik relevant kompetanse. For oss er det viktig å være gode lyttere og skape gode menneskemøter. Vi har fokus på frivillighet, åpenhet, likeverd, samarbeid og aktiv medvirkning i hjelpen vi gir.
Hvordan har vi implementert Hjelp som hjelper-prinsippene
Det psykiske helsetilbudet i Skien kommune har over flere år hatt lange ventelister. Tjenesten har hatt et lite RPH- team på 5 årsverk og et Psykisk helseteam på 15 årsverk. Store deler av hjelpen har derfor vært tildelt via en bestille mottaker- modell hvor tjenestekontoret har mottatt søknadene inn til enheten, saksbehandlet dem og fattet et vedtak. Vedtakene ble så videresendt til enheten for oppstart av oppfølging.
Etter fem år med lange ventelister, lang vei mellom inntak til tjenesten og de som skal hjelpe, ventelister i begge team, samt utfordringer i samhandlingen med tjenestekontoret knyttet til faglig forankring, igangsatte vi et prosjekt i desember 2023. Vi kalte prosjektet Hjelp som hjelper. Prosjektet tok utgangspunkt i våre erfaringer fra fem års drift og resultater hentet fra FIT outcomes. Spesielt også vår erfaring om at lang vei mellom inntak til tjenesten og de som skal hjelpe gir store utfordringer i forhold til uklare og uriktige forventinger til hjelpen som gis. Vi erfarte at bestiller mottaker-modellen ikke var egna for store deler av det psykiske helsetilbudet.
Vi hadde behov for å se på organiseringen av inngangen til tjenesten, organiseringen av tjenestetilbudet og vedtakspraksis.
Vi forankret behovet for endring i administrasjonen og politisk, og begrunnet endringsarbeidet videre slik:
Riktig bruk av ressurser: All hjelp er ikke god hjelp, innholdet i hjelpa som gis og organiseringen av den er av stor betydning og er ofte underkommunisert i det offentlige ordskifte – mer hjelp er ikke alltid løsningen
Vi som tjeneste vet gjennom drift til nå hva som er hjelpsomt (statistikk og resultater fra Fit-outcomes)
Første samtale har stor betydning for utfallet (å komme riktig ut fra start) Lav terskel vil skaper flyt i arbeidet og kan bidra til å få ned ventelister
Vi ønsker i enda større grad å kunne justere og endre innhold i hjelpen ut i fra tilbakemeldinger - å gi mer hjelp som hjelper
Vi vil bygge tjenester ut i fra det folk sier de trenger og hva vi ser virker (statistikk og resultater fra Fit-outcomes og Forms, forskning nasjonalt og internasjonalt)
Vi vil utvikle et bredere psykisk helsetilbud, mer gruppedrift og hjelp som ikke er knyttet opp mot forløpstenkning.
Vi vil bli en Hjelpa- tjeneste (nytt nettverk i kommunene)
Videre i prosjektet fastholdt vi noen overordnede prinsipper for god psykisk helsehjelp
Tjenesten benytter feedbackverktøy og tar utgangspunkt i hva som er viktig for den enkelte, samt følger med på om hjelpa oppleves nyttig og fører til endring hos den enkelte. Vi justerer retning ut i fra dette.
All hjelp dreies mot endringsarbeid fremfor støtte og vedlikehold.
Å være klar over at å ta imot hjelp ikke alltid er hjelpsomt «å ta ansvar for, er å ta ansvar fra»: Å hjelpe folk i gang med å hjelpe seg selv – å tilby en relasjon folk kan utvikle seg innenfor
For å jobbe med utvikling og endring av tjenestetilbudet organiserte vi utviklingsarbeidet internt i arbeidsgrupper. Arbeidsgruppene ble etablert ut fra hva vi så vi trengte å utvikle. Ansatte valgte hvilken arbeidsgruppe de ønsket å delta i. Vi lagde arbeidsgrupper for Inntak og inntakstelefon, drop in, gruppedrift, digitalt selvhjelpsverktøy, dialogisk praksis, individuelle samtaler, aktivitet og nettside/SoMe. Vi gjennomførte regelmessige møter i arbeidsgruppene i prosjektperioden, samt fire fagdager med workshop. Arbeidet foregikk samtidig med ordinær drift i enheten.
Vi åpnet det nye tjenestetilbudet 4 februar 2025.
Hvordan jobber vi med systematiske tilbakemeldinger
Vi jobber med Feedback Informerte Tjenester (FIT) som en viktig del av den grunnleggende tankegangen for all drift i enheten. Vi har gruppeveiledning med alliansekrakken, individuell veiledning, samt ferdighetstrening. Vi har 6 FIT veiledere, som har veiledermøter hver måned med fast saksliste for gjennomgang av tilbakemeldingskulturen i enheten, samt fordeling av praktiske oppgaver osv.
Vi har brukt feedback verktøy siden 2019 og leder det regionale FIT-nettverket i Sør-øst. Nettverket består av kommunene Bamble, Porsgrunn, Skien, Kongsberg, Larvik og Tønsberg, og har to nettverksmøter i året.
Vi bruker nå Fit-outcomes og FORMS for å innhente tilbakemeldinger i de ulike tilbudene.
Dette er vi spesielt stolte av
Vi er stolte av det brede tilbudet vi har etablert i tråd med hva menneskene som kommer til oss trenger. Vi vil fortsette å utvikle tilbudet på denne måten. Vi er også stolte av å ha kolleger og ansatte som ønsker å jobbe på denne måten og utvikle både seg selv som hjelpere og tjenestetilbudet ut i fra tilbakemeldinger.
V har blant annet nylig utviklet et drop in tilbud, «en times samtale», som vi nå prøver ut og evaluerer fortløpende i samarbeid med Lillestrøm kommune. Vi har hatt et godt samarbeid og vil fremover sammen med Lillestrøm evaluere og sammenligne resultatene av arbeidet.
Det er også interessant for oss å utvikle nye grupper fremover ut i fra behov, samt etablere mer samarbeid med frivillige og ideele organisasjoner.
Vi har utarbeidet en nettside vi er stolt av, hvor tanken bak er at alle som ringer inn til oss skal ha mulighet til selv å orientere seg om tilbudet og få så god som mulig oversikt over hvilke tilbud som finnes, hva de ulike tilbudene innebærer og kan bidra med. Vi ønsker at den enkelte selv har tilgang på denne informasjonen og at vi i minst mulig grad gjør vurderinger av hva folk trenger. Nettsiden er veldig viktig for oss på flere ulike måter. Den er et viktig ledd i inngangen til tjenesten, for pårørende, samarbeidspartnere og andre. Vi har brukt mye tid på utformingen av denne, på språket og er fornøyd med resultatet.
Vi ønsker også å holde fast i forståelsen av psykiske problemer som relasjonelle problemer. Fire av våre ansatte gjennomfører nå videreutdanningen på UiA i Dialogiske og samarbeidene praksiser og vi er godt i gang med å etablere dette tilbudet. Vi er også en del av et planlagt nettverk for Dialogisk praksis som planlegger en felles samling årlig.
Kontaktinformasjon
Camilla Heggeli, enhetsleder. 48165043. Camilla.heggeli@skien.kommune.no
Lise Siljan Hegna, fagkordinator, 92238739. Lisesiljan.hegna@skien.kommune.no
Elisabeth Andersen, fagkordinator. 40908856. Elisabeth.andersen@skien.kommune.no
Christin Sørlie, fagkordinator aktivitetsteam Hermans hus. Christin.sorlie2@skien.kommune.no