Bamble

Bamble Kommune har ca 14 000 innbyggere og er plassert langs kysten av Telemark fylke. En liten funfact om kommunen vår er at den ofte går under navnet "Solkysten" grunnet antall soltimer vi har per år.

Våre Hjelp som hjelper-tjenester
Vi har psykisk helseteam, Rask Psykisk Helsehjelp, Rusteam og Familier, barn og unge samlet under samme tjeneste, Bamblehjelpa 0-100 år. For å komme i kontakt med tjenesten vår kan folk ta direkte kontakt, og de fleste henvendelser kommer ved at folk ringer eller sender mail til oss. Vi mottar også henvisninger fra fastleger/NAV/barnevern osv.

Vi jobber hele tiden med å få til en smidigere tjeneste for folka vi skal hjelpe der eventuelle overganger til annen tjeneste skal være så sømløs som mulig for den som mottar tjenesten. Dersom noen har behov for flere samtaler enn RPH modellen tilbyr overfører vi saken til psykisk helseteam med samme behandler og fortsetter oppfølgingen der. En administrativ endring som gjør at folk kan fortsette samtalen med samme behandler frem til oppfølgingen kan avsluttes.
Vi har nå kun et fåtall vedtak i vår tjeneste og disse vedtakene fatter vi selv. Det er i saker der det er behov for langvarige tjenester gitt i hjemmet og gjerne med fler instanser inne på samme tid.

Hvordan jobber vi med systematiske tilbakemeldinger

Vi har jobbet med Feedback Informerte Tjenester (FIT) og tilbakemeldinger gjennom mange år. Tilbakemeldingskulturen gjennomsyrer tjenesten vår ved at vi hele tiden undersøker hvordan vi kan gi mer av hjelp som hjelper, endre eller kutte ut det som ikke hjelper. FIT har med dette blitt et naturlig hjelpemiddel for oss. Tilbakemeldingene fra de vi skal hjelpe benyttes inn i tjenesteutvikling, inn i samtalene og i all veiledning av hverandre i teamet.
Vi øver gjennom ferdighetstrening på hvordan vi kan innhente tilbakemeldinger, snakke om grafer uten ønsket bedring, avslutninger av forløp og introduksjon av verktøyet.

Dette er vi spesielt stolte av
Vår tjeneste har vært i kontinuerlig endring og forbedring de siste årene. Vi er veldig stolte av at vi har samlet rus og psykisk helsetjeneste under samme tjeneste og kan gi hjelp fra 0-100 år i et nettverks og familieperspektiv. Vi kaller dette "gullet" vårt. Hos oss tenker vi at det gir oss en helt unik mulighet til å gi helhetlig hjelp, sømløse overganger og jobbe med det som virkelig er viktig for folk å få hjelp til. Folks strev handler om noe og henger sammen med opplevelser i livet, som er vårt utgangspunkt i menneskemøter.

Vi tenker at helsetjenestene idag har et unaturlig skille mellom psykisk helse og avhengighet. Slik vi forstår avhengighet handler dette mer om en måte folk håndterer bakenforliggende utfordringer på som har utviklet seg til en avhengighet. Tradisjonelt jobber man med avhengighet med et mål om å fjerne avhengighet til et rusmiddel, mens vi tenker at årsaken til avhengighet bør få en større plass i behandlingen.

Vi har gjennom arbeidet vårt med familier, barn og unge klart å bryte ned gap som har eksistert mellom Oppvekst og Helse i vår kommune. Vi ser tydeligere at vi trenger hverandre for å kunne hjelpe barn og familier. Vi jobber sammen med lærer, familien, helsesykepleier, miljøterapeut på skolen og er en viktig brikke rundt barnet. I mange saker ser vi på oss selv som "detektiver" som jobber med å finne årsaker til barnets strev og se årsakene i en kontekst. Vi jobber ofte "rundt" barnet og jobber med endringer i omgivelsene som gjør det lettere å være barn.

Det har de senere årene blitt naturlig for alle Bamblehjelpere å invitere pårørende inn i arbeidet rundt den enkelte, både i eget pårørendearbeid, men også som parsamtaler og familiesamtaler. Dette er noe vi har jobbet målrettet for å få på plass og har nå blitt en viktig del av vår tjeneste.
Med bakgrunn i vårt arbeid mottok vi FO's sosialarbeiderpris i 2024 og har hatt flere kommuner på besøk hos oss som ønsker å lære av hvordan vi har rigget tjenesten vår.

Kontaktinformasjon
Bamblehjelpa teamtelefon:
48 16 50 77

Kristin Thomassen, Avdelingsleder
93 47 38 27
kristin.thomassen@bamble.kommune.no